MANIFEST I ADHESIONS

 

Per tal de sumar com més suports possibles a les nostres demandes i poder fer més pinya davant aquest projecte, adhereix-te al manifest!!!

# STOP SUPERS

“Ahora no construimos ciudades para que la gente viva, sino para que se invierta en ellas.”

David Harvey

ARRAN Manresa volem manifestar el nostre rebuig al pla urbanístic que s’està duent a terme al barri de la Sagrada Família, que està comportant la destrucció dels pocs espais verds de la ciutat, així com del petit comerç del barri.

Des d’ARRAN Manresa exigim:

 

Aturar la construcció del Mercadona.

Considerem que la construcció d’una altra gran superfície com el Mercadona és innecessària. A l’Estat espanyol, 6 grans cadenes de supermercats tenen el 55% de la quota de mercat dels productes de gran consum (alimentació, neteja, higiene personal i mascotes). Destaca el cas de Mercadona, que acapara un 24% de la quota de mercat. Això significa que del total de productes que consumim, 1 de cada 4 passa per Mercadona. A més, a Manresa existeixen 53 establiments de grans cadenes de distribució alimentària, entre les quals trobem des de petits supermercats com els del Llobet fins a hipermercats com el Carrefour. D’aquestes 53 superfícies, 18 d’elles es troben en un radi d’un quilòmetre des de la zona on es pretén edificar el nou Mercadona. La concentració en poques empreses del mercat de la distribució d’aliments i productes de primera, suposa una enorme acumulació de poder. Seran els interessos econòmics de les grans empreses el què decidirà com ens hem d’alimentar, i no pas nosaltres Uns poderosos, per cert, que no tenen per objectiu alimentar a la població sinó enriquir-se a costa de l’alimentació de la població. L’excessiva proliferació de grans superfícies alimentàries, a més, suposa la desaparició del comerç local i de proximitat, dels mercats de barri i del teixit popular d’aquests.

 

Preservar les zones verdes a Manresa i mantenir un regadiu viu i productiu, com el del Ramal de Santa Clara.

Mentre molts municipis dirigeixen les seves polítiques urbanístiques cap a una horta social i urbana, l’Ajuntament de Manresa, tot i omplir-se la boca amb futurs plans de construcció de parcs i zones verdes dins de la ciutat, autoritzen i faciliten la destrucció d’una de les poques zones de regadiu actives que quedava a la ciutat. Manresa és una ciutat ofegada pel ciment, que ha construït més enllà dels seus límits urbans i fins a la sacietat també dins dels límits urbans. Malgrat que es veu a simple vista l’enorme quantitat de locals buits que hi ha, se segueix construint sobre zones verdes i horts urbans, destruint les poques zones de regadiu que queden a la ciutat. Un exemple seria la tercera etapa del Pla Parcial Urbanístic que es vol dur a terme, on l’Ajuntament de Manresa té pensat destruir una part activa i històrica de la Sèquia per construir-hi un parc i una urbanització de pisos.

Tanmateix, les grans cadenes són responsables de la desaparició d’un món rural viu i sostenible, en substituir-lo per produccions industrialitzades altament contaminants. A més, cada cop tendeixen més a la comercialització de productes envasats, oferint escasses alternatives, la qual cosa comporta un greu problema en la gestió de residus, ja que no només el volum d’envasos segueix creixent desmesuradament sinó que sovint aquests estan compostos de més d’un material, fet que dificulta la seva separació i posterior reciclatge. I tot i que les administracions es gasten milions en campanyes sobre el reciclatge de residus, segueixen promovent aquest model de consum insostenible. Altrament, aquestes grans cadenes són les responsables de les pèssimes condicions laborals que rep la pagesia, la qual és obligada a treballar en condicions extremes: treballant a 45° dins d’hivernacles amb jornades intenses i sous baixos, vivint en campaments improvisats a base de barraques o venent els seus productes per sota del preu de cost a aquestes grans empreses. Les temporeres de Huelva són un clar exemple d’aquesta explotació que duen a terme les grans superfícies alimentàries sobre la pagesia.

 

Aturar la construcció del bloc de pisos de protecció oficial davant de l’escola Ítaca.

A Manresa aproximadament un de cada quatre pisos romanen buits, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística. Per tant, considerem incoherent que l’Ajuntament permeti la construcció d’un bloc de pisos de 7 plantes, cosa que minvarà l’entrada de llum natural dins de les aules de l’escola, i comportarà la destrucció de zones de regadiu de la ciutat. Amb aquestes pràctiques, s’està perpetuant la bombolla immobiliària i enriquint al lobby de la construcció, el qual torna a tenir milions de beneficis en aquesta etapa post-crisi.

 

Replantejar de manera general el Pla Urbanístic manresà.

Des d’ARRAN Manresa exigim un replantejament d’un Pla Urbanístic, impulsat per l’equip de govern format per CDC i ERC, que es ven al capital i que expulsa a veïnes dels seus barris, que destrueix les poques zones de regadiu de la ciutat, que fomenta la desaparició dels comerços locals i dels mercats, que deshumanitza les relacions entre les ciutadanes de la ciutat i que es carrega el teixit popular dels barris. Per tant, reivindiquem que les classes populars han de poder intervenir directament en la planificació urbana i en la configuració d’espais públics que esdevinguin una alternativa a l’actual model urbà caracteritzat pel consum massiu i l’explotació del territori.

La classe treballadora manresana no estem disposades a veure com les zones verdes de la ciutat són destruïdes per donar cabuda a grans superfícies comercials i explotadores, com Mercadona. No estem disposades a marxar dels nostres barris i de les nostres llars per culpa dels interessos del capital. La nostra lluita no cessarà fins que l’Ajuntament compleixi les demandes reals de la ciutadania de Manresa.

 

ATUREM LA CONSTRUCCIÓ DEL MERCADONA! 

PRESERVEM LES ZONES VERDES!

#STOPSUPERS

Anuncis